Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

HTML

Fülöp-szigetek

Egy 12 hónapos EVS programban fogok részt venni a Fülöp-szigeteken, Cebuban a Cebu+ AIDS megelőző szervezetnél, mint önkéntes. Az itteni élményeket, tapasztalatokat, érzéseket fogom megosztani ezen a blogon.

Friss topikok

Címkék

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

2015.05.14. 11:57 Dessa

Modern Skarlát-betű...elhiszed, ha azt mondom nem kell félned?

 

Elhiszed, ha azt mondom, hogy Neked sem kell félned? Elhiszed, ha azt mondom nem vakmerő vagyok, vagy őrült, hanem csak egy olyan ember, aki TUDJA, hogy éppen annyira biztonságban van a HIV fertőzött barátai körében, mintha cukorbetegek mellett lenne? Két bejegyzésem volt eddig, ami valamiképpen erre kívánta felhívni a figyelmedet. Egy általános felvilágosító és egy nagyon személyes fejezet az életemből. Információk és utalások... de ma egészen konkrét és egyenes leszek, hogy még a legjobban viszolygò, gyűlölködőnek se legyen kétsége afelől, hogy mit is kívánok üzenni. 

Nincs okod, hogy félj, de légy felelős az egészségedért. Ne gyűlölj, hanem lásd át a témát, találj válaszokat a kérdéseidre. Mielőtt ítélkezel tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket: mindig és minden szexuális kapcsolatomban gondoskodtam a magam és partnerem védelméről? Volt akár csak egyetlen olyan eset is, amikor nem használtam óvszert? Voltam-e valaha (ingyenes) HIV szűrésen? És a partnere(i)m? Nem kell megosztanod velem a válaszokat, de ha egyetlen kérdésre is nem a válaszod, akkor ugyanazt a rizikót játszod az egészségeddel, amit azok a HIV fertőzöttek játszottak, akik szexuális úton kapták el a HIV-et ( most külön említést nem ejtek az intravénás droghasználókról és az édesanya által fertőzöttekről). Tehát ha csak egy NEM is van a válaszaid között, akkor a szerencse az egyetlen tényező,  ami elválaszt attól az embertől, aki HIV fertőzött. És ez a titka annak, hogy bennem nincs egy cseppnyi előítélet sem. Én is voltam úgy férfival életem során, hogy nem használtunk óvszert. Én sem voltam HIV szűrésen, amíg itt nem kezdtem el dolgozni... tehát rájöttem a különbség az itteni HIV fertőzött barátaim és köztem az, hogy én szerencsés voltam. De pont ők tanítottak meg rá, hogy ne bízzam ezt többé a szerencsére. Ma már nem kockáztatom az egészségemet. És ma ma már nem hibáztatom azokat sem, akik erre csak későn jöhettek rá.

Nem kell végigböngészned az internetet és legfőképpen ne a botcsinált HIV "szakértők" pánikkeltő hozzászòlásait olvasd. Leírom mindazt, amit tudok és úgy gondolom neked is tudnod kell a témáról. Ha kérdésed van, kérdezz és én majd a legjobb tudásom szerint válaszolok. 

Röviden rólam: Egy évet töltöttem önkéntesként a Cebu Plus HIV megelőzési szervezetnél. Elvégeztem a HIV PEER educator tréninget, majd novemberben a HIV pre and post counselor tréninget, ma már bejegyzett HIV tanácsadò vagyok. Mindezt csupán annyi megfontolásból írom le, hogy eloszlassam némiképpen az esetleges kételyeket a magam hitelességével kapcsolatban. :)

Három okból írom meg ezt a bejegyzést: a barátaimért, a frissen diagnosztizált klienseimért és az olvasóimért. 

A továbbiakban egy érdekes olvasói levelet szeretnék megosztani, ami szerintem nagyon tanulságos és úgy vélem eléggé tipikus kétségeket és kérdéseket vet fel:

Szia!

Az jutott eszembe, hogy nincs kedved arról írni, hogy hogyan nem félsz HIV pozitív emberkkel együtt lenni, megérinteni öket stb? Úgy értem, hogy mindenki tudja, hogy a HIV vérrel és testnedvekkel terjed, de pl testnedv az izzadság is, meg mi van, ha ottmarad az ajtón, vagy elkaphatom-e repülön, meddig maradnak életben a baktériumok a testen kívül - persze ennek épp utána is nézhetnék, lehet, hogy találnék rá választ.

Azt gondolom, hogy sok félelm alapja a tudatlanság, a kirekesztésnek pedig a félelem, és én örülnék egy cikknek, amiben leírod, Te, aki ezzel nap mint nap szembesülsz, vérrel, nyállal dolgoztok, ennek ellenére mégsem félsz, hogy megkapod a betegséget. Úgy is dolgoztál ugye AIDS-esekkel, hogy nem is tudtad róluk. Szerintem ez mindenki rémálmma. Hogyan lehet vigyázni? Szóval valami ilyen felvilágosító posztra gondoltam, ami engem nagyon érdekelne.

Volt pl egy lány, aki Dél Afrikába utazott, és a repülöröl azt posztolta a Twitterre, reméli nem lesz AIDS-es. Erre hihetetlen hadjárat indult ellene, pedig sokakban benne van ez a félelem, csak nem mondják ki.

Bevallom, mi is, mikor Tanzániában voltunk, gondolkoztunk, hogy csak nehogy kórházba kelljen menni, ahol injekciót kapsz, meg ne nagyon érintgessük a helyieket, mert Tanzánia ugye nagyon fertözött ország. Ugyanez volt, amikor egy szuper kedves meleg párnál voltunk couchsurfingezni és adtak egy liter vizet, ami már meg volt bontva, mi pedig, miután hazajöttünk, komolyan elmerengtünk azon, hogy kellene-e most AIDS tesztet csináltatnunk. Végül nem tettük, de pont az ilyen esetek elkerülésére lenne jó egy poszt valakitöl, aki érit is, amit leír, aki hiteles tud lenni.

Pont azért, hogy ne legyenek ezek az emberek megbélyegezve és kirekesztve. Mit gondolsz?

Mit gondoltam? Azt, hogy remek ötlet és példaértékűnek tartom azt, ha valaki valamit nem tud, azt meg meri kérdezni és nem akar előítéletekkkel együttélni. Még a projektem legelején volt egy posztom, ahol a legfontosabb információkat összegeztem, de most újra összeszedem azt az öt pontot, amit tudnod kell

 

 1.

 A HIV vírus csak emberi lényben marad életben (amit a neve is jelez Human Immunodeficiency Virus = emberi immunhiány vírusa). Szabad levegőn pár másodperc alatt elpusztul. A vírus célja a behatolást követően, hogy minél hamarabb reprodukálja magát, amiért a legrafináltabb trükkökkel próbálkozik. Van egy CD4 vagy más néven T-segítő sejtünk, amibe ha bejut (és gyógyszeres kezelés hiányában bizony bejut) átkódolja a programját, amely sajnos ezután a vírust kezdi el másolni majd ezt követően nem sokkal később elpusztul. Ez azért problémás mert a CD4 sejtünk nélkül nem tud védekezni az immunrendszerünk, összeomlik és bármilyen gyenge bacilus, fertőzés könnyedén megbetegíthet minket, ami aztán akár halálhoz is vezethet. 

     2. 

HIV pozitívnak titulálunk egy embert, ha a vírus sikeresen behatolt a szervezetébe. Addig, amíg szervezetünk küzd a vírussal egy ideig felül tud emelkedni rajta, azt, hogy meddig (egy év, kettő, öt vagy tíz) azt bizony ember immunrendszere válogatja. A korai felismerés és kezelés megkezdése kulcsfontosságú, egyrészt a fertőzés továbbterjedésenek megállítása, illetve a már fertőzött ember immunrendszerének megerősítése szempontjából. Tehát, ha én bármikor is kerültem rizikós helyzetbe (óvszer nélkül szeretkeztem, intravénás drogokat használtam és azokat a hasonlóan drogokat élvező barátaimmal testvériesen megosztottam, illetve ha feltehetően édesanyám fertőzött volt a terhességem alatt), akkor ne az interneten böngésszem a potenciális sorstársaim fórumhozzászólásait, hanem menjek el szépen a legközelebbi ingyenes HIV teszt központba, ahol ráadásul még kötelezően bizalmasan is kezelik az adataimat. Tehát a titkod, az titok marad, a látogatástól kezdve az eredményig. Apropó eredmény. Az esetek többségében antitest-tesztet végeznek, ami azt jelenti, hogy egy kevéske véradományodból feltérképezik, hogy rendkelkezel-e HIV antitestekkel. Ha igen, akkor az eredményed reaktív lesz, ha nem akkor pedig nem-reaktiv. Viszont a nem-reaktiv eredményünknek csak akkor örüljünk 100%-ban, ha már nem vagyunk az Ablak-periódusban. De mi is az Ablak-periódus? Az az időszak (két héttől három hónapig terjedően), amikor a vírusunk behatolását követően az immunrendszered gőzerővel elkezdi termelni az antitesteket. És mivel a tesztünk ezeket az antitesteket méri, ha még nem volt idejük termelődni, akkor tévesen azt hiheted, hogy a vírus sincs benned, pedig bizony ott van. Ebben az időszakban szintén erősen tud fertőzni az ember! Tehát nem tudom eléggé hangsúlyozni a védekezés fontosságát!

AIDS állapotról beszélünk, amikor már a HIV pozitív ember immunrendszerét majdnem teljesen leépítette a vírus, így teret enged más betegségeknek, hogy megfertőzzék a személyt (pl. TBC, rák, hepatitis C, bármi!). Tehát sosem a HIV vírus öli meg az embereket, hanem a legyengített immunrendszert megtámadó más megbetegedések. Itt már vannak tünetek, nem is kevés! Súlycsökkenés, folyamatos betegségek, bőrkiütések, hasmenések és egyéb kellemetlenségek. Egy egészséges ember CD4 száma 500 és 1200 közé esik, aki AIDS-es 200 alatt van. Ezt senki nem szeretné megvárni, mert sokszor még gyógyszeres kezeléssel sem tudják megmenteni az ember életét. Persze itt is sok minden múlik az egyéni immunakarattól és a személy hozzáállásától.  

   3.

Három úton fertőződhet meg valaki:

      a. Védekezés nélküli (vaginális vagy anális) közösülés útján (férfi-nő, férfi-férfi) Eddig nem volt regisztrálva olyan eset, ahol az egyik nőt egy másik fertőzte volna meg. Ettől függetlenül a HIV teszt mindenkinek ajánlott. És óvszer, óvszer, óvszer! Szoktuk itt volt mondani, hogy az óvszer olcsóbb, mint az AIDS :) Egy korsó sör áráért már vehetsz egy csomag óvszert, ami ráadásul három az egyben élvezet és rengeteg ízben, formában kapható ;) 

      b. Intravénás drogok használata során a tű megosztása a haverokkal. Ne élj kérlek ezekkel a szerekkel, de ha mégis muszáj, akkor legalább ne osztozkodj, légy önző. Új tűt használj, ha mégis menne még egy körre, akkor legalább tanuld meg, hogyan kell fertőtleníteni. Nem reszortom ítélkezni, hogy mit kezdesz az életeddel, de megkérlek, hogy legalább másokét ne veszélyeztesd. 

      c. A HIV fertőzött anya átadhatja a vírust a terhesség, a szülés és a szoptatás alatt. (van mód arra, és egy csomó példa is, hogy fertőzött anyának egészséges gyermeke szülessen. Ehhez a 4. hónapban egy hónapos gyógyszeres kezelésen kell átesnie az anyának, nem szabad természetes úton szülnie, illetve anyatejet sem kaphat a kicsi). De ezzel kapcsolatban egy szakertő orvossal érdemes konzultálni.

     4. 

Négy emberi testnedv útján fertőz a vírus:

      a. vér

      b. ondó

      c. hüvelyváladék

      d. anyatej

És ami nem : nyál, könny, verejték, vizelet...

     5.

 Öt útja van annak, hogy elkerüljük/megelőzzük a fertőzést 

      a. Önmegtartóztatás, addig, amíg nem vagy kész rá testileg, lelkileg és természetesen szellemileg. Ha lehet ne a haverok nyomására egy házibuliban fél üveg pálinka után, gumi nélkül ugorjunk bele ebbe a szex nevű kalandba. Nem kívánt terhesség és egy sor STI (szexuális ùton terjedő fertőzés) is ott rejtőzhet a hámas ajtó mögött.

      b. Hűségesség egy partnerhez és természetesen a partnered hasonló hozzáállása (ehhez valóban meg kell bízni egymásban :) )

      c. Megfelelő óvszerhasználat minden egyes behatolásnál

      d. Ne használjunk drogokat, ne osszuk meg a tűt

      e. Oktatás a témában és korai felismerés (teszt)

  Nos ezek után talán már nem is annyira nehéz megválaszolni a levélben elhangzott kérdéseket.  

De nézzük csak őket meg még egyszer: 

"hogyan nem félsz HIV pozitív emberkkel együtt lenni, megérinteni öket stb?"

Mert egyszerűen nincs okom félni. Nem tudnak megfertőzni és ennél jobb bizonyítékot, mint önmagamat nem tudok felmutatni. Egy éven keresztül dolgoztam, barátkoztam velük és még mindig makk egészséges vagyok. Pedig sokszor ittam bele a kávéjukba pofátlanul, átöleltem őket ha örültünk, ha sírtunk. Bizony egyetlen egy mellékhelyiség van az irodában és még nyaralni is velük mentem. :) Az egyedüli furcsaság, hogy mint különálló csoportként kell említenem őket.

HIV vérrel és testnedvekkel terjed, de pl testnedv az izzadság is, meg mi van, ha ottmarad az ajtón, vagy elkaphatom-e repülön, meddig maradnak életben a baktériumok a testen kívül?

Nem nem nem és nem :) Ahogy már említettem, csupán a vér, ondó, vagina váladéka és anyatej, amelyek fertőzhetnek. Tehát ha arcontüsszentenek, pofátlanul beleisznak a te kávédba is, vagy nyáron a buszon támadnak az izzadó testek, nem kell azonnal HIV tesztre rohanni, mert semmi esélye nincs annak, hogy megfertőződj. Továbbá még nagyon fontos, a HIV, ahogy a nevében is szerepel egy nagyon makacs vírusfajta, nem baktérium. Ha baktérium lenne, akkor egy hét alatt kezelhető lenne.

Hogyan lehet vigyázni?

Óvszerhasználat, ne használjunk intravénás (lehetőleg semmilyen) drogokat és ne közösködjünk tűvel. Tudom, hogy sokaknak félelme, hogy esetleg tetováláskor kaphatják el a HIV-et, de megnyugtatásként, minden szalonban kötelező a steril tű használata. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a tetoválóművész azt használja, akkor nyugodtan ellenőrizzük. 

 

Remélem ezzel a bejegyzésemmel sikerült pár városi legendát, alaptalan félelmet eloszlatnom azokban, akik ezt olvasták. Nem szoktam ilyet kérni, de ha te is úgy gondolod, hogy vannak olyan barátaid és ismerőseid, akiknek szintén fontos információkkal szolgálhat ez az írás, akkor természetesen megosztani ér. :) Ha kérdésed van akkor nyugodtan írhatsz privát levélben, de hozzászólásban is a bátrabbak számára.

Vigyázzatok magatokra, de ne ítéljétek el azokat, akiknek erre már nincs lehetőségük. Könnyítsük meg azzal az életüket, hogy nem bántjuk őket alaptalanul, mert sosem tudhatod, hogy pont olyat bántasz meg, akit a legjobban szeretsz... vagy fogsz :)

 

 

8 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://philippines.blog.hu/api/trackback/id/tr237455700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lezsír (törölt) 2015.05.16. 10:49:12

Az hiv-nél van egy rakás sokkal könnyebben terjedő durva betegség, pl a hepatitis, ami tetováláskor is sokkal esélyesebb, mint az hiv. Az hiv-t már tényleg az kapja el, nemi vagy intravénás drogos úton (a szülő által átadott nem ilyen), aki egy kő alatt élt az utóbbi időben és totál felelőtlen.

sanyix 2015.05.16. 17:49:45

@lezsír: meg azok, akiken már jelentkeznek az elvonási tünetek, és elmegy az eszük csak azért hogy megkapják a következő adagot.
És a fütyisz segít abban, hogy nehogy tiszta tűhöz jussanak, és megfertőződjenek, majd még több embert fertőzzenek meg.

edg 2015.05.17. 04:04:41

Úgy tudtam a könnyben is van a vírusból, de akkor tévedtem.
Viszont szerintem a nyálban lehet, főleg egy intenzívebb fogmosás után, vérző íny esetén...

sanyix 2015.05.17. 11:55:35

@edg: lehet ja... csak az már döglött, mert egyrészt a szájban sok a levegő, másrészt a nyál sem éppen barátságos környezet.

Gáborka Molnárka 2015.05.17. 14:30:08

@lezsír: és mi van az orális szexszel? Vagy te szopáskor is gumit húzol és nyaláskor meg folpackot teszel a nyelvedre?

Dessa 2015.05.17. 14:43:21

Három viselkedési formát különbeztetünk meg: magas rizikós, alacsony rizikós és nem rizikós viselkedést. A gumi nélküli közösülés magas, az orális szex alacsony. Nem igazán volt olyan bizonyított eset, ahol kizárólag orális szexet követően fertőződött volna meg. Nagyon sok tényező játszik közre. Amennyiben a szájban nyílt seb van, ahol be tud jutni a vírus, akkor elképzelhető. De az emberek jó eséllyel nem követnek el orális szexet vérző nyìlt sebbel a szájukban :) Viszont mivel valamennyi esély lehet valóban érdemes óvszert hasznâlni akkor is :)

Kuvik 2015.05.19. 16:13:45

Érdekes volt, sok kételygést eloszlatott mondjuk inkább abban az értelemben, hogy hogyan nem terjed. Köszi!

Dessa 2015.08.12. 20:33:31

@Kuvik: Nagyon szívesen! :)
süti beállítások módosítása